Örökbefogadás

A következő örökbefogadás előtti felkészítő tanfolyamunk időpontja:

2019. június 05.-06. és június 13.- 14. (40 óra)

Új csoportot a megfelelő létszámú jelentkező esetén tudunk indítani, ezért kérjük, hogy a jelentkezési lapokat a szakszolgálati igazolással együtt minél hamarabb küldjék meg intézményünk részére postai úton (4024 Debrecen, Vármegyeháza utca 9.), vagy e-mailben (orokbefogadas@hbmtgysz.hu).

Az örökbefogadással és az örökbefogadói tanfolyammal kapcsolatban az Örökbefogadás menüben talál bővebb információt.

2019 évben az alábbi időpontokban tervezzük örökbefogadói tanfolyam indítását

 • 2019. január 17 - 18 és január 30 – 31. (40 óra)
 • 2019. március 01. – 02. és március 8. – 9. (40 óra)
 • 2019. május 02. - 03. és május 09. - 10. (40 óra)
 • 2019. június 05.-06. és június 13.- 14. (40 óra)
 • 2019. szeptember 02-03. és szeptember 09-10. (40 óra)
 • 2019. november

Tájékoztatás nevelőszülők, és nevelőszülőnek jelentkezők részére:

A Befogadlak program keretében új, a nevelőszülőségről szóló, arról széles körű tájékoztatást nyújtó honlap indult:

www.neveloszuloiprogram.hu

Családi nap Püspökladányban, 2018. szeptember 15.

A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Lehetetlen nincs” címmel indított országos akciót a kormány. Ennek célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hálózatot, hogy minél több gondozott gyerek nevelkedhessen családban. A program országos megnyitója Debrecenben volt.

Dehir - A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Alföldtv lehetetlen nincs

A Lélek védelmében

Az Alföld Televízió stábja arra vállalkozott, hogy négyrészes sorozatában bemutassa, mi motiválja a nevelőszülőket, hogyan léptek erre a felelősségteljes és önzetlen útra, és kik azok a tanácsadók, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy ezeknek a nehéz sorsra jutott gyermekeknek az élete boldogsággal teli és felhőtlen lehessen.

Néhány gondolat a nevelőszülői vállalásról

 

Támogató, szerető család nélkül felnőni, teljesértékű életet élni napjainkban is komoly problémát jelentő feladat.

A család szerepe egyaránt fontos a kötődések, a szeretet kapcsolatok kialakítására való képesség, a társadalomba való beilleszkedés sikeressége és a másikkal való együttérzés megalapozása szempontjából.

 

Napjainkban a legtöbb esetben a család hiánya nem árvaságot jelent, hanem rosszul működő családokból, veszélyeztető környezetből való kiemelést. Mindeközben fontos, hogy a gyermek számára vér szerinti kapcsolatai, kötelékei megmaradjanak, lehetőséget biztosítva a veszélyeztetés megszűnése után az eredeti család újraegyesítésére.

A családjukból kiemelt gyermekek számára a családban továbbélés lehetőségét adja a nevelőszülővé válás, a saját családjába idegen gyermeket befogadó a szülői feladatokat hivatásukként /elhivatottságként megélő felnőttek vállalását jelenti.

Az alapokat az emberszeretet, a jó szándék és a segíteni akarás adja, a feltételeket a gyermekvédelmi törvény biztosítja.

A törvény meghatározza a nevelőszülőnek jelentkezés feltételeit:

 • 24. életév betöltöttsége
 • büntetlenség
 • cselekvőképesség
 • a gyermekneveléshez megfelelő lakókörnyezet biztosítása
 • egészségügyi és személyiségbeli alkalmasság

A nevelőszülő feladatai:

Biztosítani a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, lemaradásai pótlását, személyiségének kibontakoztatását elősegíteni, támogatni őt saját értékeinek felismerésében, jövője biztosíthatósága szempontjából segíteni őt önállóvá válni, felkészülni a felnőtt életre.

A nevelőszülő támogatja a gyermeket családi kapcsolatai megőrzésében, javításában a gyermek eredeti családjába való visszagondozásában, vagy ha erre lehetőség nincsen örökbefogadó szülőhöz kerülésében.

A nevelőszülő vállalása megvalósításához a gyermek ellátási idejére nevelési díjat, ellátmányt és nevelőszülői díjat kap, melynek összegét törvény írja elő.

A nevelési díjat és az ellátmányt a gyermek eltartására köteles fordítani.

A nevelőszülő a munkájához képzésen vesz részt, működése során szakmai segítséget kap. Ugyanakkor feladatai ellátását, annak minőségét folyamatosan ellenőrzik.

Nevelőszülővé válni egy pillanatnyi döntés eredményeként is lehet. A nevelőszülőséget hivatásként megélni emberi nagyságot és szakmai felkészültséget egyaránt igényel.


Amennyiben felkeltette érdeklődését a nevelőszülői vállalás keresse intézményünket.

Közösségek, önkormányzatok megkeresésére, több érdeklődő család esetén a kért helyszínen is vállaljuk tájékoztató előadás, beszélgetés megszervezését.