Örökbefogadás

A következő örökbefogadás előtti felkészítő tanfolyamunk időpontja:

2019. június 05.-06. és június 13.- 14. (40 óra)

Új csoportot a megfelelő létszámú jelentkező esetén tudunk indítani, ezért kérjük, hogy a jelentkezési lapokat a szakszolgálati igazolással együtt minél hamarabb küldjék meg intézményünk részére postai úton (4024 Debrecen, Vármegyeháza utca 9.), vagy e-mailben (orokbefogadas@hbmtgysz.hu).

Az örökbefogadással és az örökbefogadói tanfolyammal kapcsolatban az Örökbefogadás menüben talál bővebb információt.

2019 évben az alábbi időpontokban tervezzük örökbefogadói tanfolyam indítását

  • 2019. január 17 - 18 és január 30 – 31. (40 óra)
  • 2019. március 01. – 02. és március 8. – 9. (40 óra)
  • 2019. május 02. - 03. és május 09. - 10. (40 óra)
  • 2019. június 05.-06. és június 13.- 14. (40 óra)
  • 2019. szeptember 02-03. és szeptember 09-10. (40 óra)
  • 2019. november

Tájékoztatás nevelőszülők, és nevelőszülőnek jelentkezők részére:

A Befogadlak program keretében új, a nevelőszülőségről szóló, arról széles körű tájékoztatást nyújtó honlap indult:

www.neveloszuloiprogram.hu

Családi nap Püspökladányban, 2018. szeptember 15.

A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Lehetetlen nincs” címmel indított országos akciót a kormány. Ennek célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hálózatot, hogy minél több gondozott gyerek nevelkedhessen családban. A program országos megnyitója Debrecenben volt.

Dehir - A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Alföldtv lehetetlen nincs

A Lélek védelmében

Az Alföld Televízió stábja arra vállalkozott, hogy négyrészes sorozatában bemutassa, mi motiválja a nevelőszülőket, hogyan léptek erre a felelősségteljes és önzetlen útra, és kik azok a tanácsadók, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy ezeknek a nehéz sorsra jutott gyermekeknek az élete boldogsággal teli és felhőtlen lehessen.

Nevelőszülő tanácsadók kirándulása október 26-27.

 

Közös szakmai tanácskozáson vettek részt a Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett nevelőszülői hálózat és a Szent Lukács Görög Katolikus nevelőszülői hálózat szakemberei. Kihasználva a gyönyörű, verőfényes őszidőt, a gazdag programot kínáló rendezvényt, megyénk egyik tájvédelmi arborétumában, a Farkas-szigeten rendezték meg.

A két napos rendezvény gasztronómiai bemutatóval kezdődött, ahol a tájegységre jellemző, nagyobb részt házilag készített ételek, italok kóstolása történt. A debreceni javítós pogácsa (a debreceni szájhagyomány szerint, aki fogyaszt ebből az ízletes tésztaféleségből, jobbá válik. Innen a javító jelző az étel nevében) szinte késztette a résztvevőket a zamatos gyümölcsfőzetek, párlatok fogyasztására. Ezt követően indultak az esetmegbeszélések, a főzőverseny, a sportfoglalkozások, és a pszichológus kollégák közreműködésével a kis csoportos önismereti,- személyiség fejlesztő csoportfoglalkozások, hangsúlyozva a kommunikáció és metakommunikáció jelentős szerepét. A helyi civilek csatlakozása tette lehetővé a szakemberek számára, hogy az egyre nagyobb teret hódító lovas-terápiával ismerkedjenek. A főzőverseny első helyezettje a paprikás hagymaágyon elkészített csirke ételkülönlegesség lett, ami osztatlan sikert aratott. A vacsorát követően, fakultatív program keretében nyílt lehetőség a park bejárására, és néhány önkéntes, az arborétum területén működő bio farmon segítette az almatermés betakarítását. Az esti, közös foglalkozáson helyet kaptak konfliktuskezelésre szolgáló és a fogyatékkal élők megsegítése témakörben kiválasztott, gyengén látók megsegítésére irányuló szituációs feladatok, és szerepjátékok, fejlesztésre került a szakemberek kreativitása, problémamegoldó képessége. Az est folyamán, a szabadidő helyes eltöltése és hobbytevékenység témakörben tartott előadások közül, nagy sikert aratott, a csoport egyik férfi tanácsadójának, (Sz.Mihály) matematika tárgykörben, a „Szögmérés tradicionális eszköze” című előadása. Sajnos, a stressz kezelésről szóló előadás és ezen belül „ A tánc, mint a feszültségoldás eszköze, avagy a „Farkasokkal táncoló’ című tréning, technikai okokra hivatkozva elmaradt. Szakértőktől szerzett információ szerint, a valódi ok, hogy az arborétumban élő farkas populáció, egy igen zajos, nevetését koordinálni nem tudó kiránduló csoport miatt, az arborétumtól legalább 80 km-es távolságra húzódott vissza.

A találkozót, különböző környezeti hatásoknak kitett (a helyszínt vonattal, személygépkocsival, kerékpárral elhagyó) szakemberek értékelték egymástól függetlenül. A rendszerváltást követőn, egyetlen rendezvény, program, nem kapott, 100%-ban „kiváló” minősítést, a fentiekben bemutatott szakmai találkozón kívül.

 

 

Némethné Kovács Ildikó


 

 

"A TGYSZ-nél hagyománya van az osztálykirándulásoknak. Mikor először hallottam, hogy lesz ilyen nem tudtam, hogy kikkel és hogy hanyadikosokat fogunk felügyelni.

A nevelőszülő tanácsadók osztálya számára ez az osztálykirándulás azért volt különleges, mert nyáron az egyházhoz került és korábban itt dolgozó kollégák  is jelen tudtak lenni.Ki így, ki úgy , de 10 óra körül megérkeztünk és hamar belaktuk az erdőt vagyis a Farkasszigetet. Előkerültek a vendég váró pogácsák, pálinkák, a pin-pong ütők, biciklik, bogrács és élveztük az őszi meleget,  egymás társaságát. Sok beszélgetés - mint említettem régen látott kollégák is jelen voltak - jellemezte a délelőttöt. Na, meg a lovasszekerezés - állítólag csak az én csapatom ismerte meg a vágtát is:) Elkészült az estebéd, ami ízletes csirkepaprikás volt, Miki készítésében. A repeták után jól esett a séta - és "fáramászás" . Kis csoportban elkezdődött az Activity-zés, ami elég hamar kiszélesedett. Akinek a közellátás problémát jelentett, annak az "olvasásban" szívesen segítettek, így alakult ki, hogy el kellett mutogatni a gázóraleolvasó szőrmesapkát, terápiás házat, medvetalpat stb. Bár hűvös volt, a pokrócokat magunkra csavarva próbáltuk elviselni a hideget, nyújtani még a napot, mert a kézzel-lábbal való mutogatásokon sokat nevettünk. Másnap is idézgettük még az esti játékot (és azóta is). A reggeli meglepetés a kemencében sütött kenyérlángos volt, ami hamar elfogyott, nagyon finom, puha és meleg volt. Köszönjük a szekerezéssel együtt Máténé Pirikének és férjének.  Csiháné Évike végig jó házigazda volt, figyelt ránk és igyekezett változatos programokat biztosítani.

Örülök, hogy hagyománya van a TGYSZ-ben az osztálykirándulásoknak.Demény Zsuzsa

 

 

FOTÓK A GALÉRIÁBAN MEGTEKINTHETŐK