Emmi Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság X/1777/2021/GYERGYÁM számú tájékoztatója a látogatási és az intézmény elhagyási tilalom megszűnéséről.

Látogatási és intézmény-elhagyási tilalom meghosszabbítása

Országos Tisztiorvos 15717-5/2021/EÜIG számú Határozatával elrendelte a gyermekvédelmi intézményekben elrendelt látogatási és intézmény-elhagyási tilalom 2021. április 19. napjáig történt meghosszabbításáról.

Látogatási és intézményelhagyási tilalom gyermekvédelmi intézményekben

Az Országos Tisztifőorvos 15717-3/2021/EÜIG számú határozata a látogatási és intézményelhagyási tilalom elrendelése gyermekvédelmi intézményekben.

Örökbefogadás

Tisztelt Érdeklődő!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy intézményünk szervezésében térítésmentesen vehetnek részt az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamon.

Az örökbefogadói tanfolyamon az örökbe fogadni szándékozó akkor vehet részt, ha:

  • az alkalmassági vizsgálata során az örökbefogadásra való alkalmasságának megállapítására tesz javaslatot a területi gyermekvédelmi szakszolgálat, vagy
  • az alkalmasságát a gyámhatóság véglegessé vált határozata megállapította.

Az örökbefogadói tanfolyamot az örökbe fogadni szándékozó személy az örökbefogadás engedélyezése tárgyában hozott határozat véglegessé válásáig végezheti el.

Az örökbefogadói tanfolyam részletes, a szülői kompetenciák fejlesztését célzó képzési programját a miniszter által jóváhagyott és a miniszter által vezetett minisztérium honlapján, valamint a Szociális Ágazati Portálon közzétett Egységes Képzési Program tartalmazza.

A tanúsítvány megszerzését követő 5 éven belül az örökbe fogadni szándékozó személy nem vehet részt ismételten az örökbefogadói tanfolyamon, kivéve, ha később házasságkötését követően a tanfolyamot még nem végzett házastársával közösen kívánja ismételten elvégezni a tanfolyamot.

A jelentkezési lapokat a szakszolgálati igazolással együtt minél hamarabb küldjék meg intézményünk részére postai úton (4024 Debrecen, Vármegyeháza utca 9.), vagy e-mailben (orokbefogadas@hbmtgysz.hu).

2020 évben a következő időpontban tervezzük örökbefogadói tanfolyam indítását

  • 2020. november
  • 2020. december

Névváltozás

Kedves Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy intézményünk elnevezése 2020. október 01 napjától Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat – ra változott. A 4030 Debrecen Tégláskert utca 68. szám alatt található lakásotthonunk elnevezése ezzel egy időben Befogadó Gyermekotthon lett.

Látogatási és kijárási tilalom feloldása

HATÁROZAT megtekintése

Tisztelt Érdeklődő!

2020. március 8. napján életbe lépett Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményeinek tekintetében alkalmazott látogatási tilalom, mely visszavonásig érvényes.

A határozat jogi értelemben a gyermekvédelmi intézményekre nem vonatkoztatható, azonban mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében kérem Önt, hogy e-mailen és/vagy telefonon tájékozódjon örökbefogadás tekintetében az alábbi elérhetőségeken:

e-mail: orokbefogadas@hbmtgysz.hu

telefon: +36-52/310-333

Megértését köszönöm!

Szülők és hozzátartozók tájékoztatása

A Kormány a kijárási korlátozást Budapest és Pest megye területén a 169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelettel továbbra is fenntartja, valamint a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet értelmében más területeken megszünteti.

A Kormány ezen rendeletéi nem módosítanak az Országos Tisztifőorvos által korábban meghozott határozatok értelmében elrendelt látogatási, valamint intézményelhagyási tilalmat érintő rendelkezésein.

Ezek tehát továbbra is érvényben vannak.

Az intézmény továbbra is szigorúan betartja az érvényben lévő látogatási, valamint az intézmény-elhagyási tilalmat, az ellátottak védelme, megóvása érdekében.

Érthető az az igény, hogy az intézményben élő hozzátartozóját láthassa, vagy élő kapcsolatba kerüljön vele, de ez továbbra sem engedélyezett.

Továbbra is kerülni kell az élő kontaktust, a kapcsolatot telefonon és online formában tartsa az intézmény lakójával, hozzátartozójával!

Közös érdekünk, hogy a hozzátartozók egészségét továbbra is megóvjuk!

Látogatási és kijárási tilalom

HATÁROZAT megtekintése

Szülők és hozzátartozók tájékoztatása

Tisztelt Szülő!
Tisztelt Hozzátartozó!

2020. március 8. napján életbe lépett Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményeinek tekintetében alkalmazott látogatási tilalom, mely
visszavonásig érvényes.

A határozat jogi értelemben a gyermekvédelmi intézményekre nem vonatkoztatható, azonban a gyermekek egészségének megőrzése érdekében kérem Önt, hogy amennyiben van rá lehetőség, a
következő időszakban a gyermekkel történő kapcsolattartás egyéb formában kerüljön lefolytatásra (telefon, skype, egyéb elektronikus eszközök révén).

A gyermekek érdeke mindannyiunk számára elsődleges szempont, ebben a vírussal és egyre terjedő fertőzéssel terhelt időszakban szeretnénk megóvni őket a megbetegedéstől, valamint attól, hogy azt egymás között továbbadják. Fertőzéshullámot indíthat el egyetlen beteg gyermek is, ha a közösségen belül megfertőzi társait, akik között nem egy esetben beteg, legyengült immunrendszerű gyermekek is nevelkednek. Amennyiben mégis a személyes kapcsolattartás mellett dönt, kérem, vegye figyelembe a személyes higiénére vonatkozó javaslatokat, kapcsolattartásra érkezést követően mosson kezet, valamint a kapcsolattartás alkalmával lehetőség szerint ne érintkezzen a gyermekkel közvetlenül. A megelőzés érdekében a látogatók számára az intézményben a fertőtlenítő eszközök rendelkezésre állnak, kérem azok használatát.

Kérem Önt, hogy saját gyermeke mellett ebben a fertőzéssel terhelt időszakban más gyermekekre is úgy legyen figyelemmel, ahogy a saját gyermeke egészségét óvja a megbetegedésektől.

Megértését nagyon köszönöm.

Debrecen, 2020. március 12.

Tisztelettel:
Erdei Sándor
igazgató

Tájékoztatás nevelőszülők, és nevelőszülőnek jelentkezők részére:

A Befogadlak program keretében új, a nevelőszülőségről szóló, arról széles körű tájékoztatást nyújtó honlap indult:

www.neveloszuloiprogram.hu

Családi nap Püspökladányban, 2018. szeptember 15.

A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Lehetetlen nincs” címmel indított országos akciót a kormány. Ennek célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hálózatot, hogy minél több gondozott gyerek nevelkedhessen családban. A program országos megnyitója Debrecenben volt.

Dehir - A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Alföldtv lehetetlen nincs

A Lélek védelmében

Az Alföld Televízió stábja arra vállalkozott, hogy négyrészes sorozatában bemutassa, mi motiválja a nevelőszülőket, hogyan léptek erre a felelősségteljes és önzetlen útra, és kik azok a tanácsadók, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy ezeknek a nehéz sorsra jutott gyermekeknek az élete boldogsággal teli és felhőtlen lehessen.

Nevelőszülő tanácsadók kirándulása október 26-27.

 

Közös szakmai tanácskozáson vettek részt a Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett nevelőszülői hálózat és a Szent Lukács Görög Katolikus nevelőszülői hálózat szakemberei. Kihasználva a gyönyörű, verőfényes őszidőt, a gazdag programot kínáló rendezvényt, megyénk egyik tájvédelmi arborétumában, a Farkas-szigeten rendezték meg.

A két napos rendezvény gasztronómiai bemutatóval kezdődött, ahol a tájegységre jellemző, nagyobb részt házilag készített ételek, italok kóstolása történt. A debreceni javítós pogácsa (a debreceni szájhagyomány szerint, aki fogyaszt ebből az ízletes tésztaféleségből, jobbá válik. Innen a javító jelző az étel nevében) szinte késztette a résztvevőket a zamatos gyümölcsfőzetek, párlatok fogyasztására. Ezt követően indultak az esetmegbeszélések, a főzőverseny, a sportfoglalkozások, és a pszichológus kollégák közreműködésével a kis csoportos önismereti,- személyiség fejlesztő csoportfoglalkozások, hangsúlyozva a kommunikáció és metakommunikáció jelentős szerepét. A helyi civilek csatlakozása tette lehetővé a szakemberek számára, hogy az egyre nagyobb teret hódító lovas-terápiával ismerkedjenek. A főzőverseny első helyezettje a paprikás hagymaágyon elkészített csirke ételkülönlegesség lett, ami osztatlan sikert aratott. A vacsorát követően, fakultatív program keretében nyílt lehetőség a park bejárására, és néhány önkéntes, az arborétum területén működő bio farmon segítette az almatermés betakarítását. Az esti, közös foglalkozáson helyet kaptak konfliktuskezelésre szolgáló és a fogyatékkal élők megsegítése témakörben kiválasztott, gyengén látók megsegítésére irányuló szituációs feladatok, és szerepjátékok, fejlesztésre került a szakemberek kreativitása, problémamegoldó képessége. Az est folyamán, a szabadidő helyes eltöltése és hobbytevékenység témakörben tartott előadások közül, nagy sikert aratott, a csoport egyik férfi tanácsadójának, (Sz.Mihály) matematika tárgykörben, a „Szögmérés tradicionális eszköze” című előadása. Sajnos, a stressz kezelésről szóló előadás és ezen belül „ A tánc, mint a feszültségoldás eszköze, avagy a „Farkasokkal táncoló’ című tréning, technikai okokra hivatkozva elmaradt. Szakértőktől szerzett információ szerint, a valódi ok, hogy az arborétumban élő farkas populáció, egy igen zajos, nevetését koordinálni nem tudó kiránduló csoport miatt, az arborétumtól legalább 80 km-es távolságra húzódott vissza.

A találkozót, különböző környezeti hatásoknak kitett (a helyszínt vonattal, személygépkocsival, kerékpárral elhagyó) szakemberek értékelték egymástól függetlenül. A rendszerváltást követőn, egyetlen rendezvény, program, nem kapott, 100%-ban „kiváló” minősítést, a fentiekben bemutatott szakmai találkozón kívül.

 

 

Némethné Kovács Ildikó


 

 

"A TGYSZ-nél hagyománya van az osztálykirándulásoknak. Mikor először hallottam, hogy lesz ilyen nem tudtam, hogy kikkel és hogy hanyadikosokat fogunk felügyelni.

A nevelőszülő tanácsadók osztálya számára ez az osztálykirándulás azért volt különleges, mert nyáron az egyházhoz került és korábban itt dolgozó kollégák  is jelen tudtak lenni.Ki így, ki úgy , de 10 óra körül megérkeztünk és hamar belaktuk az erdőt vagyis a Farkasszigetet. Előkerültek a vendég váró pogácsák, pálinkák, a pin-pong ütők, biciklik, bogrács és élveztük az őszi meleget,  egymás társaságát. Sok beszélgetés - mint említettem régen látott kollégák is jelen voltak - jellemezte a délelőttöt. Na, meg a lovasszekerezés - állítólag csak az én csapatom ismerte meg a vágtát is:) Elkészült az estebéd, ami ízletes csirkepaprikás volt, Miki készítésében. A repeták után jól esett a séta - és "fáramászás" . Kis csoportban elkezdődött az Activity-zés, ami elég hamar kiszélesedett. Akinek a közellátás problémát jelentett, annak az "olvasásban" szívesen segítettek, így alakult ki, hogy el kellett mutogatni a gázóraleolvasó szőrmesapkát, terápiás házat, medvetalpat stb. Bár hűvös volt, a pokrócokat magunkra csavarva próbáltuk elviselni a hideget, nyújtani még a napot, mert a kézzel-lábbal való mutogatásokon sokat nevettünk. Másnap is idézgettük még az esti játékot (és azóta is). A reggeli meglepetés a kemencében sütött kenyérlángos volt, ami hamar elfogyott, nagyon finom, puha és meleg volt. Köszönjük a szekerezéssel együtt Máténé Pirikének és férjének.  Csiháné Évike végig jó házigazda volt, figyelt ránk és igyekezett változatos programokat biztosítani.

Örülök, hogy hagyománya van a TGYSZ-ben az osztálykirándulásoknak.Demény Zsuzsa

 

 

FOTÓK A GALÉRIÁBAN MEGTEKINTHETŐK