Örökbefogadás

A következő örökbefogadás előtti felkészítő tanfolyamunk időpontja:

2019 május 02. - 03. és május 09. - 10. (40 óra)

Új csoportot a megfelelő létszámú jelentkező esetén tudunk indítani, ezért kérjük, hogy a jelentkezési lapokat a szakszolgálati igazolással együtt minél hamarabb küldjék meg intézményünk részére postai úton (4024 Debrecen, Vármegyeháza utca 9.), vagy e-mailben (orokbefogadas@hbmtgysz.hu).

Az örökbefogadással és az örökbefogadói tanfolyammal kapcsolatban az Örökbefogadás menüben talál bővebb információt.

2019 évben az alábbi időpontokban tervezzük örökbefogadói tanfolyam indítását

  • 2019. január 17 - 18 és január 30 – 31. (40 óra)
  • 2019. március 01. – 02. és március 8. – 9. (40 óra)
  • 2019. május 02. - 03. és május 09. - 10. (40 óra)
  • 2019. június
  • 2019. szeptember
  • 2019. november

Tájékoztatás nevelőszülők, és nevelőszülőnek jelentkezők részére:

A Befogadlak program keretében új, a nevelőszülőségről szóló, arról széles körű tájékoztatást nyújtó honlap indult:

www.neveloszuloiprogram.hu

Családi nap Püspökladányban, 2018. szeptember 15.

A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Lehetetlen nincs” címmel indított országos akciót a kormány. Ennek célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hálózatot, hogy minél több gondozott gyerek nevelkedhessen családban. A program országos megnyitója Debrecenben volt.

Dehir - A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Alföldtv lehetetlen nincs

A Lélek védelmében

Az Alföld Televízió stábja arra vállalkozott, hogy négyrészes sorozatában bemutassa, mi motiválja a nevelőszülőket, hogyan léptek erre a felelősségteljes és önzetlen útra, és kik azok a tanácsadók, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy ezeknek a nehéz sorsra jutott gyermekeknek az élete boldogsággal teli és felhőtlen lehessen.

Nagykarácsony 2009.

Kollégáimmal együtt tettük a dolgunkat a HBM-i Területei Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Kerestük a legjobb örökbefogadó szülőket a gyerekeknek, szerveztük a legkalandosabb táborokat, szorgalmasan írtuk a végtelen adminisztrációval járó adatlapokat, értekeztünk, esetmegbeszéltünk, ügyintéztünk és egyszer csak észrevettük, hogy ez az év is a végéhez közeledik……..

Fogtunk egy tiszta papírlapot és csodaszép tintával, kecses betűkkel írtunk a Karácsonyi Angyalunknak. Kedves Angyalunk tudja már, hogy van itt a megyében néhány elkötelezett „gyerekvédő”, akik 500 - szakellátásban nevelkedő - gyermeknek szeretnének örömet szerezni karácsonyra. Munkát és fáradtságot sem sajnálnak, de mégis kérik az Angyal segítségét, aki eddig még mindig segített nekik.

Jöttek is az adományok, készültek az ajándékcsomagok, szerveződött a karácsonyi műsor. Elküldtük az ünnepi meghívókat, sütöttük a mézeskalácsot.

Huncut ám ez a Karácsonyi Angyal! Próbára tett bennünket! Úgy gondolta megnézi vagyunk-e elég ügyesek, tudunk-e összefogni és megoldani váratlan feladatokat. Kitalálta, hogy megváltoztatja az ünnepség helyszínét egy nappal az ünnepség előtt. Kiálltuk a próbát! Átírtuk a forgatókönyvet, telefonáltunk, e-maileztünk, tettünk - vettünk és ennek eredményeként 2009. december 15-én a Hódos Imre sportcsarnokban csendült fel a karácsonyi ének. Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nagykarácsonyi ünnepsége.

Megnyitotta ünnepségünket Szakszolgálatunk igazgatója Erdei Sándor, köszöntötte a gyerekeket a megyei közgyűlés alelnöke Kocsis Róbert, és a Jövődért Alapítvány elnöke Bodó Sándor. A gyerekek mosolyogtak, tapsoltak.

A színpad az előadók jóvoltából megtelt verssel, zenével, vidámsággal. Betlehemi misztériumjátékot láthattunk a Szeredás népi együttes jóvoltából, verset mondott Rézműves Szabina az Arany János Gyermekotthon neveltje, énekelt Jenei Dóra. Sztepptáncot táncolt a Rythm and Shoes Dance Club. Gyönyörűen énekeltek a Zenetheátrum növendékei. Nevethettünk az Arany János gyermekotthon színi előadásán. Fergeteges táncbemutatót láthattunk a Székelyhídi tánccsoporttól és meglepetésvendégünk – az Esélyek Háza támogatásával - a Fresh együttes is jól megtáncoltatta a gyerekeket.

Adományozóink jóvoltából senki nem mehetett haza ajándék nélkül.

Karácsonyi Angyalunk azt a Bibliai idézetet súgta fülünkbe, amikor elkezdtük szervezni ünnepségünket:

„Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben,

ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg,

és ahol a tolvajok sem lophatják el.

Mert ahol a kincsetek van, ott lesz a szívetek is.”

Mi ezen a napon megtaláltuk ezeket a kincseket, remélhetőleg velünk maradnak az ünnepek után is.

Karácsonyi Angyalunk ott volt karácsonyi ünnepségünkön és a szíve mosolygott. Én láttam!

 

Nyéki Barbara

gyámi gondozói tanácsadó