A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Lehetetlen nincs” címmel indított országos akciót a kormány. Ennek célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hálózatot, hogy minél több gondozott gyerek nevelkedhessen családban. A program országos megnyitója Debrecenben volt.

Az örökbefogadási tanfolyamról

2003 óta az örökbefogadni szándékozóknak kötelező jelleggel, örökbefogadás előtti tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon kell részt venni. Ezt a 29/2003. (V.20.) ESZCSM rendelet írja elő. A tanfolyam időtartama 2018-tól 40 órásra bővült. (Aki elvégezte a 21 órás tanfolyamot, annak sem a határozat meghosszabbításánál, sem újabb gyermek örökbefogadásánál nem kell megismételni a képzést.)

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők megismerjék az örökbefogadás társadalmi és jogi hátterét, az örökbefogadás speciális problémáit. Felkészüljenek azokra a nehézségekre, melyek az örökbefogadott gyermek nevelése során adódhatnak, hogy elsajátítsák a problémák megoldásának módjait, hogy a lehető legtöbb információhoz jussanak az örökbefogadásról. Mélyebb önismeretre tegyenek szert, nézzenek szembe eddigi életükkel, gondolkozzanak el motivációjukon, induljon el bennük egy folyamat, mely gyengíti, vagy erősíti eddigi elképzeléseiket.

A tanfolyamon való részvétel előzetes feltétele, hogy a résztvevők az örökbefogás előtti eljáráson már túl vannak, és a szakszolgálat támogatja örökbefogadási kérelmüket.

A tanfolyam eredményes elvégzése az örökbefogadásra való alkalmasság megállapításának feltétele. 

A tanfolyamra jelentkezni, a személyenként kitöltött Jelentkezési lap szakszolgálathoz való megküldésével lehetséges.

Amennyiben a szakszolgálat fogadni tudja a jelentkezést, az örökbefogadni szándékozók számára megküldi a Képzési szerződést és a tanfolyam befizetésére szolgáló csekket.

A tanfolyamon az vehet részt, aki határidőre megküldi az aláírt Képzési szerződést, az igazolást az alkalmassági vizsgálaton való részvétel eredményéről.

Kérjük a jelentkezési lapot, és ha szükséges az igazolást az alábbi elérhetőségeink egyikére juttassák el:

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

posta:

Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat

4024 Debrecen, Vármegyeháza utca 9.

Letölthető dokumentumok