Örökbefogadás

Tisztelt Érdeklődő!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy örökbefogadói tanfolyamainkra ismételten várjuk a jelentkezéseket.

A jelentkezési lapokat a szakszolgálati igazolással együtt minél hamarabb küldjék meg intézményünk részére postai úton (4024 Debrecen, Vármegyeháza utca 9.), vagy e-mailben (orokbefogadas@hbmtgysz.hu).

Az örökbefogadással és az örökbefogadói tanfolyammal kapcsolatban az Örökbefogadás menüben talál bővebb információt.

2020 évben, még az alábbi időpontokban tervezzük örökbefogadói tanfolyam indítását

  • 2020. június
  • 2020. július
  • 2020 augusztus
  • 2020. szeptember
  • 2020. november

Látogatási és kijárási tilalom feloldása

HATÁROZAT megtekintése

Tisztelt Érdeklődő!

2020. március 8. napján életbe lépett Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményeinek tekintetében alkalmazott látogatási tilalom, mely visszavonásig érvényes.

A határozat jogi értelemben a gyermekvédelmi intézményekre nem vonatkoztatható, azonban mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében kérem Önt, hogy e-mailen és/vagy telefonon tájékozódjon örökbefogadás tekintetében az alábbi elérhetőségeken:

e-mail: orokbefogadas@hbmtgysz.hu

telefon: +36-52/310-333

Megértését köszönöm!

Szülők és hozzátartozók tájékoztatása

A Kormány a kijárási korlátozást Budapest és Pest megye területén a 169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelettel továbbra is fenntartja, valamint a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet értelmében más területeken megszünteti.

A Kormány ezen rendeletéi nem módosítanak az Országos Tisztifőorvos által korábban meghozott határozatok értelmében elrendelt látogatási, valamint intézményelhagyási tilalmat érintő rendelkezésein.

Ezek tehát továbbra is érvényben vannak.

Az intézmény továbbra is szigorúan betartja az érvényben lévő látogatási, valamint az intézmény-elhagyási tilalmat, az ellátottak védelme, megóvása érdekében.

Érthető az az igény, hogy az intézményben élő hozzátartozóját láthassa, vagy élő kapcsolatba kerüljön vele, de ez továbbra sem engedélyezett.

Továbbra is kerülni kell az élő kontaktust, a kapcsolatot telefonon és online formában tartsa az intézmény lakójával, hozzátartozójával!

Közös érdekünk, hogy a hozzátartozók egészségét továbbra is megóvjuk!

Látogatási és kijárási tilalom

HATÁROZAT megtekintése

Szülők és hozzátartozók tájékoztatása

Tisztelt Szülő!
Tisztelt Hozzátartozó!

2020. március 8. napján életbe lépett Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményeinek tekintetében alkalmazott látogatási tilalom, mely
visszavonásig érvényes.

A határozat jogi értelemben a gyermekvédelmi intézményekre nem vonatkoztatható, azonban a gyermekek egészségének megőrzése érdekében kérem Önt, hogy amennyiben van rá lehetőség, a
következő időszakban a gyermekkel történő kapcsolattartás egyéb formában kerüljön lefolytatásra (telefon, skype, egyéb elektronikus eszközök révén).

A gyermekek érdeke mindannyiunk számára elsődleges szempont, ebben a vírussal és egyre terjedő fertőzéssel terhelt időszakban szeretnénk megóvni őket a megbetegedéstől, valamint attól, hogy azt egymás között továbbadják. Fertőzéshullámot indíthat el egyetlen beteg gyermek is, ha a közösségen belül megfertőzi társait, akik között nem egy esetben beteg, legyengült immunrendszerű gyermekek is nevelkednek. Amennyiben mégis a személyes kapcsolattartás mellett dönt, kérem, vegye figyelembe a személyes higiénére vonatkozó javaslatokat, kapcsolattartásra érkezést követően mosson kezet, valamint a kapcsolattartás alkalmával lehetőség szerint ne érintkezzen a gyermekkel közvetlenül. A megelőzés érdekében a látogatók számára az intézményben a fertőtlenítő eszközök rendelkezésre állnak, kérem azok használatát.

Kérem Önt, hogy saját gyermeke mellett ebben a fertőzéssel terhelt időszakban más gyermekekre is úgy legyen figyelemmel, ahogy a saját gyermeke egészségét óvja a megbetegedésektől.

Megértését nagyon köszönöm.

Debrecen, 2020. március 12.

Tisztelettel:
Erdei Sándor
igazgató

Tájékoztatás nevelőszülők, és nevelőszülőnek jelentkezők részére:

A Befogadlak program keretében új, a nevelőszülőségről szóló, arról széles körű tájékoztatást nyújtó honlap indult:

www.neveloszuloiprogram.hu

Családi nap Püspökladányban, 2018. szeptember 15.

A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Lehetetlen nincs” címmel indított országos akciót a kormány. Ennek célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hálózatot, hogy minél több gondozott gyerek nevelkedhessen családban. A program országos megnyitója Debrecenben volt.

Dehir - A nevelőszülőket ünnepelték Debrecenben

Alföldtv lehetetlen nincs

A Lélek védelmében

Az Alföld Televízió stábja arra vállalkozott, hogy négyrészes sorozatában bemutassa, mi motiválja a nevelőszülőket, hogyan léptek erre a felelősségteljes és önzetlen útra, és kik azok a tanácsadók, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy ezeknek a nehéz sorsra jutott gyermekeknek az élete boldogsággal teli és felhőtlen lehessen.

Pályázati siker

2008 decemberében a „Jövődért” Alapítvány sikeresen pályázott a Raiffeisen Bank által a családon kívül nevelkedő gyermekek pszichés támogatására kiírt pályázatán. Az elnyert pályázati támogatás lehetővé teszi a Hajdú-Bihar megyei TGYSZ által működtetett nevelőszülői hálózatban élő gyerekek számára különböző terápiás jellegű csoportos foglalkozások indítását.

 

A projekt során gyermekvédelmi gondoskodásban élő, otthont nyújtó ellátás keretében gondozott, az eredeti családjából kiemelt és nevelőszülőnél elhelyezett gyerekek számára biztosítunk csoportos foglalkozásokat. A megcélzott gyerekcsoport többszörösen traumatizált, az eredeti családjukban elszenvedett rossz bánásmód, elhanyagolás, abúzus, majd az ennek következtében megélt veszteségek (otthon, család, kortárs közösség), valamint az aktuális élethelyzetükben előálló nehézségek miatt, amelyek korábbi életük feldolgozatlan traumáihoz, problémáihoz kapcsolódnak, egyes képességeik (mind mentális, mind szociális értelemben véve) kibontakoztatásának akadályoztatottságából eredhetnek.

A program során egyrészt kivezető utakat kívánunk nyitni a fel nem dolgozott problémák, belső feszültségek, érzések és gondolatok számára, másrészt módszereket, megoldásmódokat kínálunk a feszültségeik, érzéseik, indulataik kezelésére. Ugyanakkor a csoportélmény hozzásegíti őket a hatékonyabb alkalmazkodáshoz, önbizalmuk erősödéséhez, önértékelésük pozitívabbá tételéhez, ami támogatja őket mindennapi életükben is. Problémáik megközelíthetősége révén a csoport támogató közegében traumáik feldolgozhatóvá válnak, megélt sérelmeik és sérüléseik gyógyulási folyamata megindul.

Mivel a nevelőszülői hálózatban elhelyezett gyerekek életkori megoszlása nagy (0–24 év), és a gyerekek érdeklődése, szükségletei életkoruk függvényében módosul, a projekt során több különböző korosztályt célzunk meg, az alkalmazott csoportmódszert a résztvevő gyerekek életkori sajátosságaihoz, pszichés állapotához igazítva.

A 6–9 éves korosztály számára:

kreativitást és képzeletet mozgósító mese- és bábcsoport

ritmus- és zeneterápiás jellegű foglalkozás

állatterápiával kombinált játékcsoport

A 10–14 éves korosztály számára:

kreativitást és képzeletet mozgósító, művészetterápiás jellegű csoport

dramatikus elemeket felhasználó szociális készségfejlesztő csoport

állatterápiával kombinált játékcsoport

A projekt terveink szerint 48–72 gyermeket érint, 6 csoportban, csoportonként 8–12 gyermekkel. A csoportfoglalkozások lebonyolítására 2009. márciusától kerül sor a Hajdú-Bihar megyei TGYSZ épületében. A csoportfoglalkozások alkalmanként 2×45 percet vesznek igénybe, minden csoport hat alkalommal találkozik. A csoportok vezetésében pszichológusok illetve az adott csoportjellegnek megfelelő szakképzettségű pedagógusok vesznek részt.